0 541 417 14 12
0 312 417 14 12
Bankacı Sk. No: 2/1 Kocatepe-Ankara

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal Tedavisi Nedir?

Bir dişin canlılığını ve beslenmesini sağlayan damar ve sinirlerinin bulunduğu pulpa boşluğu (dişin öz odası) çeşitli sebeplerle enfekte olabilir. Böyle bir durumda diş pulpasının ve bütün enfekte diş dokularının uzaklaştırılarak dişin kök kanalarının dezenfeksiyon ve sterilizasyonu sağlandıktan sonra yapılan kök ve kron dolgu işlemine kanal tedavisi denilmektedir.

Bir Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

  • Çok derin bir çürük sebebiyle dişin damar ve sinirleri enfekte olmuşsa
  • Dişteki kırık ve çatlaklar dişin iltihaplanmasına sebep olmuşsa
  • Dişe gelen bir travma sonrası diş canlılığını kaybetmişse
  • Dişin pozisyonu protez yapımına engel olduğunda
  • Çok derin bir çürükten sonra yapılan dolgu işlemi (kuafaj) yetersiz kaldığında

Kanal Tedavisine İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet
  • Çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe
  • Kendi kendine başlayan özellikle de geceleri başlayan ağrı
  • Dişin renk değiştirmesi, dişin kök ucu hizasında şişlik

Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrı Hissedilir mi?

Birçok hasta kanal tedavisi ihtiyacı olan bir dişin oluşturduğu şiddetli ağrıdan dolayı oldukça hassas bir şekilde hekime başvurmaktadır. Bu ağrının vermiş olduğu ızdırap dolayısıyla da diş çekimini ilk tercih olarak düşünmektedirler. Yalnız unutulmamalıdır ki gelişen anestezi teknikleri ve maddeleri sayesinde kanal tedavisi sırasında kesinlikle ağrı hiç olmamakta veya en aza indirgenmektedir. Tedavi sonrası birkaç gün dişlerde hassasiyet olabilir. Ama sonuç olarak diş kaybedilmekten kurtarılmış ve yıllarca tekrar kullanıma sunulmuş olacaktır.

Kanal Tedavisini Kolaylaştıran Gelişmeler Yok mu?

Lazer ile Kanal Tedavisi: Kanal tedavisinde kök kanallarının tamamen bakterilerden temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun sağlanması çok önemlidir. Bu amaçla kanal içerisinde çeşitli dezenfektan maddeler yıllardır kullanılmaktadır. İnatçı enfeksiyonların çözülmesinde bazen birçok kez pansuman ihtiyacı olduğu için kanal tedavisi hep uzun seanslar gerektiren bir işlem olarak hafızalara kazınmıştır.

Artık bu dezenfeksiyon işlemini klasik yöntemlere alternatif olarak lazer desteğiyle de çözmek mümkündür. Bu sayede lazer destekli tedavi ile hem kanal dezenfeksiyonu  çok daha etkili yapılabilir hem de kanal tedavisi işlemi daha kısa sürede bitirilebilir.

Apex Locater (kök ucu bulucu)Teknolojisi: Kanal tedavisinde başarının en önemli kriteri tam kök ucuna kadar ulaşıp kökten dışarı taşmadan tıkaç şeklinde bir kök kanal dolgusu yapabilmektir. Klasik tedavi yönteminde kök ucunu tam yakalayabilmek için hastadan defalarca film çekilir, hem fazladan radyasyona maruz kalınabilir hem de işlem süresi uzayabilir. Apex locater cihazı, elektronik bir sistem aracılığıyla, kullanılan aletler kök ucuna geldiğinde sinyal vermektedir. Bu sayede radyograf ihtiyacı ortadan kaldırılabilir.

Rotary Sistemler (Döner Alet Sistemleri): Kök kanalları anatomik olarak neredeyse bir saç teli inceliğindedir. Bu kanalların yeri doğru tespit edilip yaklaşık 10-15 kat genişletilmesi gerekmektedir. Bunun için de klasik olarak kullanılan kanal eğeleri ile manuel yöntemle eğeleme hareketi yapılır. Bu yöntem tedavi süresini oldukça uzatan ve hastanın çene eklemini yoran bir işlemdir. Döner alet sistemleri sayesinde bu eğeleme işlemini elle yapmak yerine elektronik olarak bir takım hassas cihazlarla yapmak mümkündür. Bu sayede oldukça yüksek bir hasta konforu sağlanabilir.

Uzm. Dr. Atilla KOÇER

Viadent Kocatepe Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği